Ervaring

Mijn ervaring met het geven van scholingen, opleidingen en trainingen gaat ver terug. In de jaren ’80 heb ik veel lesgegeven op middelbare scholen, zowel op MAVO/VMBO als op het HAVO en VWO. Van de brugklas tot en met de eindexamenklassen heb ik geschiedenisles gegeven en projectonderwijs vooral in de bovenbouwgroepen.

Vanaf de jaren ’90 heb ik cursussen en trainingen voor volwassenen verzorgd. Met name voor vrijwilligers, stagiaires en betaalde medewerkers binnen VluchtelingenWerk, maar ook voor de belastingdienst, het Nederlandse Rode Kruis, Gemeentelijke Sociale Diensten, DIVOSA en non-profitorganisaties in de Ukraïne, Kroatië en Wit Rusland.

De onderwerpen waarover ik trainingen geef zijn zeer gevarieerd.
Voor vrijwillige medewerkers onder andere ‘Interculturele communicatie’, ‘Omgaan met psychosociale problemen’, ‘omgaan met dwingend en agressief gedrag’ en ‘coachingsvaardigheden’.
Voor betaalde medewerkers onder andere ‘verandermanagement’, ‘positionering en acquisitie’, ‘projectmatig en resultaatgericht werken’ en ‘coachend leidinggeven’.
Voor de organisaties in Ukraïne, Kroatië en Wit Rusland waren de trainingen gericht op ‘capacity building’.

Samen met een collega heb ik een éénjarige praktijk opleiding ontwikkeld en verzorgd voor trainers met een vluchtelingenachtergrond. Een opleiding waarin we niet alleen de basisvaardigheden om te kunnen trainen aanreikten en oefenden, maar ook zorgden voor talloze stagemogelijkheden. Hierdoor werd de theorie verbonden met de praktijk én kregen de deelnemers de mogelijkheid een netwerk op te bouwen / uit te bouwen waar zij na de opleiding mee verder konden. Dertien mensen hebben deze opleiding met goed gevolg afgerond!

rasja.nl-ervaring-wegwijzer

In alles wat ik doe, probeer ik aan te sluiten bij de motivatie van deelnemers: wat drijft je, waarom en hoe geef je daar vorm aan. Om vanuit die passie te onderzoeken hoe je daarin je eigen kwaliteiten zoveel mogelijk kunt benutten, versterken of ontwikkelen!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.